SPECIJALITETI
Kad se kaže Pešter, mnogi ljudi najpre pomisle na hranu. Sjenički sir je jedan od najčuvenijih na celom Balkanskom poluostrvu. Jagnjetina sa Peštera je redak specijalitet, kakav je teško naći u drugim krajevima, a teletina iz ovih krajeva je izuzetna poslastica na trpezama širom naše zemlje i Evrope.
Postoje i poslastice koje ne možete okusiti nigde sem na Pešteru, kao što je jardum – gusti specijalitet od ovčijeg mleka, Sjenički sudžuk ili jela od heljde, koja se ovde pripremaju sa velikom ljubavlju i posebnim zadovoljstvom. Ako volite ribu, najkvalitetniju moguću pastrmku možete uloviti u nekoj od ovdašnjih reka ili jezera, a možete je i kupiti na jednom od dva ribnjaka. Sjeničke pite i orijentalne poslastice predstavljaju specijalitete o kojima ne treba trošiti reči.
Kvalitet lokalnih specijaliteta je prepoznala i ispromovisala Nacionalna turistička organizacija Srbije. Kroz video spot pod nazivom Soulfood (Hrana za dušu) predstavljeni su i specijaliteti iz Sjenice koji zaista i jesu hrana za dušu. Želimo da uživate u ovom promotivnom spotu, ali i da isplanirate posetu našem kraju i okusite dušu Sira i Sudžuka.